dinsdag 4 september 2007

Canada start statistiekenoffensief en zendt meer instructeurs

De Canadese ambassadeur in Afghanistan en hoge regeringsfunctionarissen zijn een offensief met statistieken gestart in de hoop om meer steun te krijgen in Canada voor de Canadese ISAF-missie in Afghanistan. Dit schrijven Canadese media.

Arif Lalani zei dat er vooruitgang wordt geboekt om een burgersamenleving op te bouwen, en dat de veiligheidssituatie in Kandahar zich aan het verbeteren is, zoals in heel het zuiden van Afghanistan.

Tijdens een redevoering in Ottawa schoof Lalani rapporten terzijde waarin staat dat Canadese troepen vechten om terrein terug te winnen waar ze vorig jaar ook voor hebben gestreden. Hij zei dat er altijd bewegingen voorwaarts en achterwaarts zijn in een oorlog.

Politie-instructeurs
Regeringswoordvoerders hebben gezegd dat Canada nog eens 22 politie-instructeurs naar Afghanistan zal sturen om te helpen bij het trainen van de Afghaanse nationale politie, die voortdurend wordt aangevallen door de Taliban.

Voedselhulp
Een functionaris die zich bezighoudt met ontwikkelingshulp legde de nadruk op het uitdelen van voedselhulp aan de Afghanen in de komende dagen. Hij zei dat hij hoopt dat de media aandacht wil schenken aan deze gebeurtenis.

Het voedsel zal uit worden gedeeld binnen 500 meter van het vliegveld van Kandahar.

Maar volgens de Canadese media kon de functionaris niet zeggen of het voedsel naar vluchtelingen gaat of naar een kamp van het Afghaanse Nationale Leger, dat binnen 500 meter ligt van de belangrijkste zuidelijke basis van de NATO-ISAF.

De Amerikaanse krant de Herald Tribune maakte juist dit weekeind bekend dat de helft van de zuidelijke provincies Uruzgan, Kandahar en Helmand in handen is van Taliban-elementen. De Canadezen leiden de NATO-ISAF-missie in de provincie Kandahar.

Verslaggevers schrijven dag in dag uit dat Afghanistan de meest gewelddadige periode beleeft sinds de omverwerping van het Islamitische Emiraat van de Taliban eind 2001.

Geen opmerkingen: